Η Διατροφική αξία των ζυμαρικών

&&&Τα ζυμαρικά είναι ένα φυσικό προϊόν και βασικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής. Μέσα από μαγειρικούς συνδυασμούς αναδεικνύεται η θρεπτικότητα και η νοστιμιά τους. Τα κλασικά μακαρόνια παράγονται από σιμιγδάλι και νερό με καλό ζύμωμα. Τα παραδοσιακά ελληνικά ζυμαρικά παράγονται από σιμιγδάλι, αυγά και γάλα . Τα τελευταία χρόνια έχουν εμπλουτιστεί και διαφοροποιηθεί ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες της εποχής με λαχανικά (καρότο, τομάτα, σπανάκι κ.α.) ή σιμιγδάλι ολικής αλέσεως, παραμένουν όμως πλούσια σε θρεπτικές ουσίες.
&&&Τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, σίδηρο, σελήνιο, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνες, πρωτεΐνες, φολικό οξύ, νάτριο ,λίγα λιπαρά. Σύμφωνα με μελέτες, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, με λίγες θερμίδες και βοηθούν θεαματικά τον μεταβολισμό και την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος προσφέροντας σημαντικά οφέλη στην υγεία. Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και χοληστερόλη, καθώς έχουν και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που τα καθιστά μια καλή επιλογή για ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2.
&&&Η ουσία είναι ότι τα παραδοσιακά ζυμαρικά αποτελούν μία αγνή τροφή που δίνει δύναμη, ενέργεια και θρεπτικές ουσίες στον οργανισμό. Παρόλο που είναι διαδεδομένο ότι τα ζυμαρικά ‘’παχαίνουν’’, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Βρίσκονται στη βάση της Μεσογειακή πυραμίδας και σε συχνότητα κατανάλωσης 2-3 φορές την εβδομάδα, βοηθάμε τον οργανισμό να έχει συνεχή ενέργεια και στη διατήρηση της καλής σιλουέτας.
&&&Τα ζυμαρικά διατηρούνται εύκολα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι εύπεπτα και μαγειρεύονται εύκολα. Υπάρχουν σε πολλά σχέδια(χυλοπίτες, λαζάνια, αχιβαδάκι, κριθαράκι, σπαγγέτι κ.α.) και φαίνεται να διατηρούν σταθερά την υψηλή θέση στις διατροφικές προτιμήσεις των Ελλήνων και όχι μόνο.