Η ιστορία των ζυμαρικών

&&&Η καταγωγή των ζυμαρικών χάνεται στα βάθη των αιώνων και
περιλαμβάνει πολλούς μύθους. Ένας από τους πολιτισμούς που
διεκδικούν την πατρότητα είναι και ο Ελληνικός. Η πρώτη αναφορά
ύπαρξης ζυμαρικών φαίνεται να προέρχεται από την Ελλάδα κατά το
1.000 π.Χ. όπου η λέξη λάγανον , που εντοπιζόταν σε κείμενα της εποχής, περιέγραφε την φαρδιά ζύμη από νερό και αλεύρι την οποία
έκοβαν σε λωρίδες. Αν θεωρήσουμε ζυμαρικά, τις επεξεργασμένες
τροφές που είχαν ως βάση τους άλλα δημητριακά, τότε η ιστορία τους
ξεκινά πριν πολλά, πολλά χρόνια. Έχουν βρεθεί υπολείμματα τέτοιων
τροφών (από κεχρί) που χρονολογούνται 4.000 χρόνια πριν. Παράλληλα
είναι βέβαιο πως τόσο οι αρχαίοι Έλληνες όσο και οι Ρωμαίοι κατόπιν,
είχαν δικούς τους τύπους ζυμαρικών τους οποίους δημιουργούσαν από
διάφορα διαθέσιμα δημητριακά της εποχής τους.

&&&Αν υπάρχει μια λέξη που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα ζυμαρικά
στην Ελλάδα είναι η ονομασία μακαρόνια. Όπως προκύπτει από
μελέτη στοιχείων η ονομασία αυτή προέρχεται από την Ελληνική λέξη
μακάρια. Τα μακάρια ήταν τρόφιμα που παρασκευάζονταν από σιτάρι
και συμβόλιζαν την αναγέννηση. Η ιστορία των Ελληνικών Ζυμαρικών
ξεκινά από το πρώτο μισό του 19ου αιώνα στο Ναύπλιο, την πρώτη
πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Εκεί λειτούργησε το
1824 η πρώτη «Φάμπρικα Μακαρονιών» όπως χαρακτηριστικά την αποκαλούσαν οι Ναυπλιώτες. Μέχρι τότε τα μόνα ζυμαρικά που
γνώριζαν οι Έλληνες ήταν αυτά που έφτιαχναν στα σπίτια τους δηλαδή
οι παραδοσιακές χυλοπίτες και ο τραχανάς. Σύντομα δημιουργήθηκαν
και άλλες μικρές βιομηχανίες ζυμαρικών κυρίως από ιδιοκτήτες
αλευρόμυλων.

Centra_sicilian_pasta